Сушени Сини Сливи без Костилка, без Захар, Био земеделие

Био сушени сини сливи на слънце

Цена: 25 лв/кг

без захар, без костилка, сорт Стенлей

 • 100% натурален български био продукт
 • Без добавена захар, консерванти, подобрители
 • От естествено узрели на дървото плодове
 • Сушени на слънце по специална технология
 • Без термична преработка
 • Отгледани в нашите биосертифицирани овощни градини
 • Неповторим вкус, какъвто помним от детството
- +

Представяме ви уникалните ни био сушени сини сливи сорт Стенлей, без костилка. Ако търсите натурални сушени плодове с автентичен вкус и запазени всички полезни вещества на пресния плод, то непременно ги опитайте!

Плодовете са от нашите биосертифицирани градини, ръчно набрани, почистени, разрязани на две и изсушени, с помощта единствено на щедрото алвановско слънце. Не ги подлагаме на друга обработка нито преди, нито след сушенето. За разлика от масово предлаганите алтернативи, нашите сушени сини сливи не съдържат добавени захари, консерванти и други вредни елементи.

Сушени сини сливи от Био Градини Алваново - скрийншот от Фейсбук
Вижте във Фейсбук

Сушените сливи от Био градини Алваново стават любими на всеки, който ги е опитал.

Всеки си хвали стоката, разбира се. Не вярвайте на нас, вижте какво споделят хората, които вече са опитали от нашите сушени сливи и поръчват за пореден път. 
Най-отговорно (и нескромно) заявяваме, че досега нямаме недоволен клиент. Можете да се уверите в това на нашата Фейсбук страница, откъдето може и да поръчате с директно съобщение. 

Защо да изберете сушени сини сливи от Био градини Алваново?

Даваме ви пет причини да поръчате био сини сливи, сушени на слънце, още сега:

 1. Чиста суровина. Нашите сливи са отгледани в собствените ни градини, които са биосертифицирани от 2014 година. Това означава, че дърветата и съответно плодовете не са пръскани, торени и обработвани с вредни химикали.
 2. Липса на топлинна преработка. Повечето сушени плодове на пазара се сушат при висока температура, която разрушава голяма част от хранителните вещества, витамините и минералите в тях. Ние сушим био сливите в специални сушилни, които разработихме сами. При процеса не се прилага никаква топлина, а единствено силата и енергията на слънцето. 
 3. Изцяло ръчна обработка – от клончето до пакетирането. Берем сливите от нашите дървета на ръка, часове преди преработката. След това внимателно подбираме само здрави и добре узрели плодове, които почистваме, отделяме костилката и нареждаме в сушилните така, че да съхнат равномерно. 
 4. 100% натурален продукт. Нашите сушени сини сливи не изглеждат като повечето, които ще срещнете в масовите магазини – не са лъскави и меки. И затова си има причина – те са без добавена захар или обработка със серен двуокис или сулфити, да не говорим за практиката да се обработват с глицерин. Изсушените плодове прибираме в хладилни камери до пакетирането. Преди опаковане сушените сливи се темперират постепенно, с цел избягване на овлажняване и конденз. Съветваме ви да  съхранявате вашите сушени плодове по същия начин, в затворен съд, за да им се наслаждавате по-дълго. 
 5. Подкрепяте малките стопанства. Макар това да не е толкова важно за мнозина, Био градини Алваново дават поминък на доста хора от селото и региона. За нас да подпомагаме местната общност е неделима част от мисията ни да живеем близо до природата и да съхраним традиционните ценности и българското село като техен носител. Освен това се стремим да поддържаме затворен цикъл на производство, без отпадъци, но затова ще разкажем след малко.
Узрели био сини сливи сорт Стенлей преди бране
Сушене на синя слива в Био градини Алваново почистени и наредени за сушене на слънце сливи
Сушене на сини сливи на слънце в специални сушилни панели в Био градини Алваново

Полезни ли са сушените сини сливи?

Отговорът на този въпрос се крие в процеса на производство. По същество, сушените плодове са дехидратиран вариант на пресните. Това, което може да влоши качеството им, е основно топлинната преработка, добавянето на захар и консерванти или съдържанието на вредни химикали в изходната суровина поради третиране на дърветата с пестициди. При биологично отгледани плодове и естествено сушене на слънце, полезните вещества в сушения плод се запазват в най-голяма степен. 

Здрав стомах и тънка талия

Сушените сини сливи са сред любимите суперхрани на българина. Обикновено ги свързваме на първо място с храносмилането и благоприятния им ефект върху перисталтиката. Това се дължи на високото съдържание на фибри, както и на сорбитол – вид алкохол, който присъства естествено в някои плодове. Често препоръчват сушени сини сливи при стремеж към отслабване. Това е така заради малкото калории, многото фибри, витамините от В групата, които подпомагат метаболизма.
Изненадващо, сушените сливи имат най-ниско съдържание на захар сред популярните сушени плодове у нас.
Стафиди: 59%
Фурми: 64–66%
Кайсии: 53%
Сини сливи: 38%
Смокини: 48%

Здраво сърце, кости, очи

Сушените сливи са богати също на антиоксиданти, които ограничават процесите на стареене в тялото. Това свойство се дължи основно на наличния витамин С, който има и безценен принос в борбата на организма ни срещу чужди „агресори“ и възпалителни процеси. Други ценни съставки са полифенолите, които се грижат за здравето на очите и ни помагат при хронични възпаления.
Много полезен за тялото е и съдържащият се в  сушените сини сливи витамин К. Той играе важна роля за костното ни здраве и подпомага кръвосъсирването, което го прави особено ценен при наличие на рани и кръвоизливи.
Витамин А, също наличен в сушените сини сливи, свързваме винаги със здравето и красотата. Затова и присъства в повечето козметични продукти за лице, тяло, коса, нокти. Наричат го още и витамина на зрението.
Сините сливи са богати на калий, което ги прави много подходящи за хипертоници. Калият подпомага изхвърлянето на течности от организма, което понижава кръвното налягане, а подпомага и загубата на тегло.
Не на последно място, сушените на слънце био сини сливи имат превъзходен вкус, максимално близък до този на пресните плодове. Тъй като нямат добавена захар, те са подходящ вариант за лакомство дори и за диабетици, които трябва да внимават особено много да не приемат излишна захар.

Как да консумираме сушени сини сливи?

Възможностите за приемане на сушени сини сливи са буквално безкрайни. Тъй като са лесни за пренасяне, могат да са чудесна подкрепителна закуска по време на излет или преход в планината, защото ще ви заситят и ще ви дадат енергия. Можете да ги похапвате и в офиса, когато ви нападне следобедният глад за „нещо сладичко“. С нашите био сушени сливи мисията „Сладко, но полезно“ е напълно възможна! Важното е да сте сигурни, че със сливите не приемате никаква друга захар, освен тяхната плодова, която, както стана ясно, е по-малко отколкото при други сушени плодове.
Смлени в блендер, сушените сини сливи могат да са основа за безброй видове сурови бонбони, смесени с различни ядки, а защо не и потопени в шоколад. Могат да са и акцентът на вашите домашни сладкиши – щрудели, кейкове, маслен кръмбъл, чийзкейк и още много други. Ако ще ги влагате в тесто за сладкиш, накиснете ги за малко в топла вода, а може и за за по-дълго в избран любим ликьор. Вкусът им е естествен и свеж, леко кисел и чудесно контрастира с шоколад, както и с различни кремове на основа на сирена. Можете да си приготвите и сок от сушени сини сливи.

Ето продуктите, които ние приготвяме с нашите био сини сливи

Какво означава затворен цикъл на производство?

След като почистим сливите от костилките, ние не ги изхвърляме. В тях все още се крие много ресурс и не си позвляваме да го хвърляме на вятъра. Първо костилките се сушат, отново на слънце, след което се чупят и се отделят ядките. От тях ние произвеждаме уникалното ни масло от ядки на сини сливи – еликсир за кожа и коса. Самите черупки също могат да се оползотворят – те са отлично гориво за печката, а пепелта, която ще остане може да се използва за наторяване и възстановяване на киселинния баланс на почвата. Ето, това имаме предвид под затворен цикъл на производство и нулев отпадък 🙂

Shopping Cart