За Нас

Мисия, приоритети и малко история

Заставаме с името си зад тези три основни принципа:

Чиста био продукция

Доказано със сертификат, нашите плодове и ядки са отгледани по напълно екологичен начин и отговарят на всички изисквания към суровините, влагани при производството на сертифицирани крайни био продукти и храни. 

Надеждност

При работата си с партньори държим на коректното изпълнение на поетите ангажименти, ясна комуникация, както и стриктно спазване на договорените условия и срокове. 

Изрядна документация

Продукцията на Био градини Алваново се предоставя на клиента с цялата необходима съпътстваща документация за изходни суровини - декларация за съответствие, актуален био сертификат, фактура.

С кого работим?

Био сливи, круши и орехи могат да се влагат в различни био сертифицирани крайни продукти, за които се изисква суровините да са със сертификат за био продукция.

Шоколадово изделие със сертифицирани био суровини

Сладкарство

Нашите био плодове и ядки са подходящи за влагане в различни сладкарски изделия.

чаша фреш от био сертифицирани плодове

Натурални Сокове

Производство на натурални био сокове, смутита, фрешове - пресни или бутилирани.

Буркан сладко от био сертифицирани сини сливи

Трайни храни

Крайни био хранителни продукти като шоколади, бонбони, сладка, тахани и др.

А ето и малко история

От кухнята на градините

От приятелските шеги до сериозното био земеделие

Био градини Алваново е приятелско сдружение на трима земеделски производители. Приятели в живота, приятели и „на нивата“, в нашия случай – в градините. Всеки от нас е регистриран като земеделски производител, но заедно като обединение работим по реализацията на продукцията си, установяването на партньорства и съвместната работа с крайни клиенти. Благодарение на индивидуалните си способности, успяваме да се допълваме взаимно и да постигнем добра хармония и ефективност.
Колкото и изтъркано да звучи, всичко започна като на шега. В далечната 2009 г. ни „попадна“ възможността да купим евтина земя в землището на с. Алваново, обл. Търговище. Купихме 25 дка, които засадихме с орехи. Шегувахме се помежду си, че си купуваме място, където да се крием от жените си, когато станем сърдити старчета.
После започнаха да отварят евро програми и тримата се постарахме да изпълним условията. Двама станаха „млади фермери“, а единият не отговаряше на това да е под 40 г., така че остана за „полупазарни стопанства“. И тогава решихме, че щом ще сме земеделци, то по-добре да сме био и да произвеждаме само най-доброто. Падаме си малко перфекционисти. И се заехме с подготовката на градините за преход към био земеделие. 

Междувременно земята започна да поскъпва, цената се покачи повече от три пъти. Над селото имаше един блок с изоставени лозя. Ние купихме 11 дка, изчистихме всичко и засяхме 9 от тях със сини сливи сорт „Стенлей“, а на два декара успяхме да съберем 267 фиданки с круши по така наречения метод на интензивно засаждане. Крушите ги разделихме по редове два сорта – френския „Пас красан“ и класическата „Попска“. Новите овощни градини директно влязоха в преход към био производство. Най-щастливи бяхме от това, че превърнахме една запустяла и обрасла земя в нещо, което радва окото и ти пълни душата като го погледнеш. Няма смисъл да казваме, че земеделието и био каузата вече здраво ни бяха влезли под кожите.
А да се отглеждат овощни градини по биологични способи, без да пръскаш плевелите и вредителите с отрова, не е никак лесна работа. Имаше много да се чете, експериментира и усъвършенства в методите ни. Все още бяхме в процес на преход и със субсидиите от ДФ Земеделие успявахме някак да „вържем двата края“. Осъзнахме, че един от големите ни проблеми е близостта на нашите овошки до други парцели, от които непрекъснато прииждаха плевели и всякакви пълзящи и хвъркати неприятели.
Май беше по-добре да разширим ареала на био производството и да отдалечим градината от съседните парцели по най-простия начин. Да ги купим и да направим и тях био овощна градина. Започнахме да изкупуваме старите лозя от съселяните и каквото купехме през лятото, на есен се превръщаше в сливова градина. Слава Богу, хората ни влизаха в положението и въпреки че цената растеше с времето, ние бяхме доволни.

Сега си имаме 90 дка сливова градина „Стенлей“. Това са над 4600 дръвчета на различна възраст. Някои са в пълно плододаване, други имат още година – две, докато встъпят и те.
Орехите ни са на площ от 100 дка , но там ще се наложи да почакаме още 3-4 години, докато видим „промишлен“ добив. Ореховите ни дръвчета са от общо 5 различни сорта. Започнахме с „Извор10“, а следващите полета засадихме с Дряновски и Шейновски сорт. Последните са американски –  „Чандлър“ и Педро“.

През 2014 г. постигнахме заветната цел – изпълнихме всички условия и изисквания и защитихме био сертификат. Официално станахме био производители. Гордеем се с това, но и знаем, че носим голяма отговорност. Добросъвестно следваме правилата за био отглеждане и всяка година преминаваме инспекции от Международен Институт Лакон, за да подновим сертификата си. Когато предлагаме нашите био плодове и орехи знаем, че предлагаме чист и здравословен продукт, който спокойно даваме и на нашите деца.  

В градините прилагаме различни методи за био защита и поддържане на здрава и плодородна почва. Имаме си калинки, правим си сами препарати от естествени съставки като люти чушки и чесън, отстраняваме ръчно вредители и т.н. Непрекъснато усъвършенстваме използваните техники и търсим нови, с които да обогатим арсенала си. Всяка година научаваме все повече и повече – опитът е безценен учител. Преминахме и през доста изпитания, които ни научиха, че не можем напълно да контролираме природата, но никога не бива да се отчайваме. Както стана през 2017 г., когато ни удари жестока градушка. В началото изглеждаше, че всичко е загубено за този сезон, но в крайна сметка получихме една изключителна реколта от био сливи, които, макар и по-малко количество, надминаваха всички норми за сорта си – огромни, сочни и сладки.  

Постепенно инвестираме и в подходящо оборудване. Тракторите ни са два, стари и евтини. Знаем че някой ден ще се сменят, затова гледаме да вземем колкото се може повече от тях. Към прикачния инвентар сме по-придирчиви. Имаме си пръскачка, косачка с отклоняваща секция, фреза с отклоняваща секция. Имаме си плуг и дискова брана, но сме го „позамразили“, защото последните 3 години изпълняваме агроекологична антиерозионна програма и държим затревени междуредовите пространства. Последните ни придобивки са машините за калиброване и чупене на орехи.

Имаме си наша програма, която, без да е безкрайно амбициозна, следваме строго стъпка по стъпка. В нейния център стоят екологичните методи на отглеждане и откриването на подходящи партньори, чрез които да реализираме продукцията си. Последното включва както предоставяне на био сертифицирани суровини на крайни производители, така и разработването на съвместни продукти. Работим по облагородяването на нещо като пикник зона, за да можем да посрещаме повече хора, дошли да си наберат сами био плодове или орехи. Страхотно е, когато идват семейства с деца, много ни радва да виждаме малките човечета как откриват природата и ѝ се радват. За 2018 година сме предвидили построяване на база с хладилници и сушилня за сливите и орехите.

Това, не много накратко, е историята на нашите био овощни градини досега. Имаме големи планове за тяхното развитие. Работим усилено, стриктно следвайки агроекологичните норми и се надяваме на благосклонността на природата, за да вървим напред.

Галерия

Shopping Cart