Безводна козметика

Козметика без вода – мода, трик или по-добрият избор?

Какво ѝ е на водата, нали е полезна?

Нека започнем с това, че водата е полезна и много важна. Точка. Трябва да се поддържаме хидратирани, ако искаме да сме здрави и тялото ни да функционира нормално. Ако не го правим, повяхналата кожа ще е най-малкият ни проблем. НО! Дали мястото на водата е точно в козметиката?

Докато натуралната козметика се превръща от тясна ниша в стандарт в грижата за кожата, на хоризонта, тръгваща от Южна Корея, се задава нова тенденция – козметика без вода. Корейската козметика набира популярност с огромна скорост, като повечето производители акцентират именно на това, че освен, че са натурални, продуктите им са с намалено количество или изобщо без съдържание на вода. А водата е съвсем обикновена и естествена природна съставка. Защо тогава да не присъства в козметиката?

Преди да отговорим, нека първо на свой ред ви попитаме:

Как избирате козметичните си продукти?

Най-вероятно търсите конкретен ефект или съставка – хидратиращ, анти ейдж, против петна, слънцезащитен и т.н. Мислите ли си “Ох, да има повечко вода в него, че кожата ми лятото много изсъхва”? Едва ли. Нека бъдем реалисти – ако мокренето на кожата с вода имаше толкова добър ефект, всички щяхме да ходим с по една помпа в джоба, да се пръскаме през 10 мин. и да изглеждаме на 20. Де да беше толкова лесно!

Защо тогава козметичните фирми добавят вода в почти всеки продукт?

Вземете любимия си козметичен продукт и погледнете секцията на етикета, където са изписани съставките (INCI). Регулациите в козметиката са много строги и производителите са задължени да изписват всички компоненти, подредени по процентното им съдържание в продукта. Колкото по-нагоре в списъка е дадена съставка, толкова повече от нея има в този продукт.
Ако виждате AQUA като съставка в крема, то той съдържа вода. В много, дори в повечето продукти, това е първата съставка. Това означава, че водата в този крем или лосион е 50-70%. Понякога достига и до 85%. Може да е минерална, изворна, пречистена чрез обратна осмоза, но все пак е вода. Натурална съставка е, но не носи пряка полза на кожата ви.
Ако приемем, че гледате 100 мл. крем за тяло, то в тубата всъщност има средно около 70 мл. вода или дори повече.

Но това далеч не е всичко.

Ако сипете няколко капки зехтин в чаша вода, той изплува отгоре, нали? Колкото и да бъркате, течността и маслото няма да се смесят. За целта е необходимо добавянето на емулгатори – вещества, които помагат да се получи хомогенна смес между течни и маслени съставки. Има природни и одобрени от индустрията емулгатори, които не вредят, но и не допринасят с нищо за благосъстоянието на кожата ви. Те служат единствено, за да се получи желаната консистенция на крема.

A има и още.

Бактериите, гъбичките и други нежелани микроорганизми не могат да виреят в масла. Те имат нужда от водна среда, за да се развиват. Решението – консерванти. Щом в крема има вода, задължително трябва да се добави консервант или алкохол – нещо , което да потиска развитието на микроорганизмите, обусловено от наличието на вода. И отново, вече има натурални консерванти, за които е прието, че са безвредни за кожата. Но безвредни не означава полезни, нали?

И какво се получава? От 100 мл. продукт, имаме ~70% вода, емулгатор, консервант. Колко мл. останаха за истински полезните съставки, заради които сте закупили този крем? Под 30%. Ако приемем, че сте заплатили 50-80-100 лв. за този продукт, то вие сте ги дали за по-малко от 30 мл. полезни активни вещества. Останалото е ако не вреден, то не и полезен пълнеж в излишно голяма опаковка. В крайна сметка, ако сте доволни от действието на активните съставки в един крем, но самият той ви идва “тежък”, винаги можете да нанесете по-малко количество на още влажна кожа. Ефектът ще е същият.

Ето я реалността – водата в козметиката: 

  1. олекотява текстурата, макар да има и други начини да се постигне лека консистенция; 
  2. сваля производствената цена;
  3. налага използването на емулгатори и консерванти;
  4. има мимолетен овлажняващ ефект.  

Не на последно място трябва да споменем и глобалния стремеж към намаляване на разхищението на водните (и не само) ресурси в световен мащаб. Безводната козметика е израз на този стремеж, освен това е по-концентрирана и се предлага в по-малки опаковки. 

Но нали водата е полезна за кожата!?

Така е. Постоянно говорим за хидратация, за суха и дехидратирана кожа. Ако чувствате кожата си опъната, суха, дори сърбяща, напръскването с вода винаги облекчава. Но за колко време? В по-топло време – за минути.

Повърхностният слой на епидермиса е като витрина на нашата кожа. Той се поддържа от сложна структура от клетки на няколко слоя. Ако в тези дълбоки слоеве има дехидратирани клетки, то цялата структура губи своята плътност, а резултатът е бръчки, отпуснатост и изобщо това, което наричаме повяхнала кожа. Тя има нужда от влага, но тази влага трябва да влезе навътре и да остане там, да попълни всички слоеве, докато повърхностният получи здрав, стегнат и еластичен вид. За целта имаме нужда от няколко неща: 

  1. Прием на достатъчно течности. Да, говорим за пиене на вода и поддържане на водния баланс на тялото. Дехидратираният организъм се опитва да си набави вода по всякакъв начин. Щетите по кожата са това, което виждаме като резултат, но обезводняването нанася големи щети на целия организъм. 
  2. Здрави и еластични клетки. Освен да получават достатъчно вода и хранителни вещества, клетките имат нужда от здрави мембрани, за да ги задържат. Производството на колаген започва да намалява прогресивно след 20-тата ни година, а това води до постепенно отпускане и загуба на еластичност на тези мембрани. И тук водата, нанесена по повърхностния слой на кожата не може да помогне по никакъв начин. Нужни са ни антиоксиданти – термин, който обединява вещества, които се борят с вредните ефекти на времето и околната среда върху човешкото тяло. Набавяме си ги отвътре – чрез храната – и отвън – чрез масла и растителни екстракти, включени в козметичните продукти. Разбира се, тук говорим само за натурални антиоксиданти, добити от природата. Те навлизат дълбоко в слоевете на епидермиса, като едни стимулират производството на колаген и еластин, други укрепват клетъчните мембрани, помагайки на кожата да задържи хранителните вещества. 

Разбира се, ще оставим на вас решението дали да предпочетете безводна козметика за своите ритуали за красота. Ние просто ще обобщим накратко какви са основните ѝ характеристики и предимства:

  1. По-концентрирана. Базирана само на масла и растителни екстракти, безводната козметика ви носи много повече ползи във всяка капка. Така ви е необходимо много по-малко количество от продукта за едно нанасяне.
  2. Съдържа само полезни за кожата съставки. Не просто одобрени и разрешени за ползване – истински полезни за вас и вашето тяло. Липсата на вода лишава от шанс за живот плесени, гъбички и микроорганизми и елиминира нуждата от използване на консерванти, алкохол и емулгатори в козметичните продукти.
  3. Позволява въвеждането на твърда форма на обичайно течни продукти, като шампоани, сапуни, сухи ексфолианти и др. 
  4. По-икономична е и се предлага в по-малки опаковки, като така допринася за намаляване на отпадъка и водния отпечатък. Твърдите форми на козметичните продукти позволяват използването на по-екологични опаковки, като картон.

Кожата е най-големият ни орган с невероятната способност да се самовъзстановява. Ежедневно повърхностните клетки на епидермиса се възобновяват. Здравата кожа, здрава и подхранена до най-дълбоките си слоеве, произвежда нови, здрави клетки, с които подменя изтощените и увредените. Ако искате свежа, сочна и еластична кожа без петна, без бръчки и други увреждания, обгрижвайте я с натурална козметика изцяло от изпитани растителни съставки. А водата… водата по-добре я изпийте.  

Добрата новина…

.. е, че има вече български производители на натурална и био козметика без съдържание на вода. Техните продукти са достъпни, а вместо с вода, са пълни с полезни растителни екстракти и подхранващи масла. Те ефективно снабдяват кожата с хранителни вещества, предотвратяват оксидативния стрес и стареенето и помагат на кожата да се възстановява и да остане здрава и красива. Или ако перифразираме култовия слоган от филма „Какво искат жените“ – „No water, just beauty“. 🙂

Shopping Cart